VAD FINNS DET ATT GÖRA?

Emedan föreläsningarna oftast slutar kl. 16.00, blir det gott om fritid på kvällarna. Fritiden kan man tillbringa på många olika sätt.

Kantin

Bredvid Sikala finns kantinen, var man kan fördriva tiden i trevligt sällskap med nya vänner. I kantinen får man köpa (för kontanter) kaffe, te och smått tilltugg. Där finns också bibliotek, pingisbord, biljard, tidningar, jukebox, satellittelevision, Play Station apparater och internet-café.

Receptionen betjänar

Receptionen i A-huset är öppen dygnet runt under årets alla dagar. Från receptionen kan man bl.a.:

• beställa resebiljetter för veckoslutet

• låna brädspel, idrottsutrustning, samt under sommaren nycklar och flytvästar till roddbåten

• returnera böcker, som är lånade från kyrkbyns bibliotek

• hämta och söka borttappade saker

• hämta sin personliga post under utbildningstiden

Internet

Du kan ansöka om Wlan-koder av ADB-stödet till din egen datamaskin. Wlans öppethållningstider är: måndag-torsdag 16.00-23.00, fredag-söndag 15.00-23.00. ADB-klassen är öppen måndag-torsdag 11.30-13.00 och 16.30-22.00. Också i kantinen finns internetmöjlighet (se ovan).

Kyrkbyn

I Lappträsk vackra kyrkby finns två matbutiker, järnhandel, bank, post, Lokalförsäkringens kontor, apotek, ett café, två pizzerior, bibliotek och två kyrkor. Kyrkbyn är belägen ca 3,5 kilometer från civiltjänstcentralen. Du hittar kommunens internet-sidor på adressen www.lapinjarvi.fi .

Idrott

Du kan lyfta tyngder osv. gratis om kvällarna i utbildningscentralens konditionssal. På centralens gårdsplan kan man under sommaren spela bl.a. fotboll, badminton, korgboll och frisbeegolf. Träsket bredvid centralen erbjuder möjligheter till simning och rodd på sommaren. På vintern kan du ta ett uppfriskande dopp i vaken efter utbildningstimmarna. De asfalterade och kuperade vägarna och backarna på Sjökulla-området möjliggör rullbrädes- och rullskridskoåkning.

Det finns reserverat saltid för innebandy åt civiltjänstgörarna i Kirkonkylän koulus gymnastiksal. De som är intresserade kan fara dit och spela en gång i veckan med samtransport.

Friidrott-, gräs- och tennisplan finns på tre kilometers avstånd, en upplyst skid-/spånbana på en kilometers avstånd. För löpare finns trevliga rutter året om.

Musik

I ”bändikämppän” finns de vanligaste instrumenten, men du kan också ta med dig dina egna instrument. I Sikala finns ett piano. I fall du spelar något akustiskt instrument, så reserverar vi i mån av möjlighet träningsutrymmen för dig.

Övriga möjligheter

Om någon ställer upp som kusk, så kan man bekanta sig med grannstädernas kvällsliv. I Lovisas gamla stadsdelar kan man känna av småstadsidyllen. Körtiden dit är ungefär en halv timme. I Borgå och Kouvola är det livligare på kvällarna, resan räcker ca 45 minuter till dessa städer. Till Lahtis räcker det ungefär 1 timme att köra, likaså till Helsingfors.