Matkalippujen tilaaminen

 

VR:n ja Matkahuollon matkalippuja ei saa käyttää palveluspaikan maksettaviksi kuuluviin työ- ja komennusmatkoihin.

 1. VR

Palveluspaikka voi tilata velvollisten maksuttomia junalippuja työ- ja elinkeinoministeriön määrärahoista lomamatkoja varten VR:n yritysverkkokaupasta (www.vr.fi/yrityspalvelut). Yritysverkkokauppaan kirjautumista varten palveluspaikka tarvitsee käyttäjätunnuksen ja salasanan, jotka siviilipalveluskeskus antaa palveluspaikan vastuuhenkilölle. Tunnuksia ei saa luovuttaa velvolliselle. VR:n yritysverkkokaupan käyttöohje sekä ohjeet käyttäjätunnuksen ja salasanan hankkimiseen. Kun liput ostetaan VR:n yritysverkkokaupan kautta, lasku lipuista menee suoraan valtiolle ja lippu voidaan tulostaa yritysverkkokaupasta.

Säästölippu on aina edullisin vaihtoehto ja sen hinta on sama kaikille. Säästölippuja on myynnissä kaikilla reiteillä, rajoitettu määrä junavuoroa kohden. Peruslipulla on kolme eri hintatasoa – lippu on sitä edullisempi, mitä aikaisemmin sen ostaa.

Lisäksi siviilipalvelusvelvollinen voi ostaa 30 prosentin alennuksella junalippuja esittämällä junassa matkustaessaan voimassaolevan kuvallisen siviilipalvelustodistuksensa, jos kysymyksessä on siviilipalvelusvelvollisen oma matka, joka ei kuulu siviilipalvelusvelvolliselle korvattaviin maksuttomiin lomamatkoihin. Siviilipalvelusalennus myönnetään Peruslipun hinnasta. Paikallisliikenteen lippuja ei tavanomaisesti myydä alennuksella.

 

2. Matkahuolto

Palveluspaikka voi vastaavasti tilata matkalippuja linja-automatkoja varten Matkahuollon asiakaspalvelukeskuksesta (Asiakaspalvelukeskus, lipputilaukset, PL 111, 00201 Helsinki) lomakkeella. Liput ovat ainoastaan maksuttomiin lomamatkoihin oikeuttavia. Lippu ei kelpaa maksuvälineenä Helsingin yhteistariffiliikenteessä eikä sellaisissa kunnallisten liikennelaitosten liikennöitsijöiden busseissa, joissa Matkahuollon lipputuotteet eivät kelpaa. Näistä matkoista ei anneta alennusta. Palveluspaikan tulisi huolehtia matkalippujen esitäytöstä esimerkiksi matkareitin osalta.

Matkustusoikeus edellyttää palvelusvelvolliselta lisäksi palvelusmääräyksen tai kuvallisen siviilipalvelustodistuksen esittämistä. Näiden puuttuessa siviilipalvelusvelvollisen katsotaan matkustavan liputtomana.

 

3. Matkalippujen säilytys

Palveluspaikka on vastuussa sille toimitettujen tai ostamiensa matkalippujen ja VR:n yritysverkkokaupan tunnusten asianmukaisesta säilytyksestä ja käytöstä. Matkalippuja olisi hyvä säilyttää lukitussa paikassa. Matkalippuihin ei saa tehdä korjauksia, vaan virheen tapahduttua lippu on mitätöitävä.