TERVEYDENHOITO

Terveysklinikka

Siviilipalveluskeskuksen terveysklinikalla työskentelee kaksi terveydenhoitajaa sekä lääkäri.terveysklinikka Klinikan palvelut tuottaa Mehiläinen.

Koulutusjakson kolmen ensimmäisen viikon aikana palvelusvelvollisille tehdään  terveystarkastus, jossa heidän palveluskelpoisuutensa tarkastetaan. Terveystarkastus on pakollinen ja siihen kuuluu käynti sekä terveydenhoitajan että lääkärin vastaanotolla.

Terveysklinikalla on sairasvastaanotto arkisin kello 8.00 – 9.00 ja 12.00 – 12.30 sekä muina aikoina ajanvarauksella. Lääkäri on paikalla sovitusti. Perussairauksiin liittyvä lääkitys (esimerkiksi astma) on koulutusjakson aikana ilmaista. Sairaslomaa myönnetään tarpeen mukaan.  

Tarvittaessa klinikan lääkäri tekee lähetteen palvelusvelvollisen sairaanhoitopiirin erikoislääkärille.

Sairastuminen vapaa-ajalla

Sairastuessa lomalla tai viikonlopun aikana hakeudutaan kunnalliseen terveydenhuoltoon. Sairastumisen tutkimukseen ja hoitoon liittyneet kulut voidaan  korvata takautuvasti. Terveyskeskuskäynnistä maksetut kuitit toimitetaan siviilipalveluskeskuksen hallintoon.

Lykkäys- tai vapautusanomus terveydellisistä syistä

Anottaessa lykkäystä tai vapautusta (E- tai C-luokka) terveydellisistä syistä B-lääkärinlausunto toimitetaan siviilipalveluskeskuksen hallintoon oman vapaamuotoisen hakemuksen liitteenä.

Sosiaalikuraattori auttaa

Koulutuskeskuksella on myös oma sosiaalikuraattori. Kuraattorin puoleen voi kääntyä kaikenlaisten ongelmatilanteiden ilmaantuessa, on kyseessä sitten taloudelliset huolet tai vaikkapa murheet sosiaalisissa suhteissa. Niin kuraattori kuin terveydenhoitajat käyttävät työvälineenään Time out -aikalisäpalvelua, jossa velvollinen voi saada apua vaikeisiin asioihin oman paikkakuntansa asiantuntijoilta. Kaikista alle 25-vuotiaista palveluksen keskeyttäneistä tehdään lähete oman kotikunnan etsivään nuorisotyöhön.